RCA-ul este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, care acoperă prejudiciile produse terților în urma accidentelor auto și de tramvai.

Decontarea directă este un serviciu auxiliar oferit de asigurătorii RCA, care permite gestionarea daunelor produse vehiculelor propriilor asigurați. Acest serviciu este obligatoriu oferit de către asigurator, însă achiziționarea lui de către asigurat este opțională.

În esență, dacă asiguratul optează pentru decontarea directă și un accident are loc pe teritoriul României, între două vehicule înmatriculate/înregistrate în România și cu asigurare RCA valabilă la momentul accidentului, atunci persoana prejudiciată poate să își deschidă și să își administreze dosarul de daună prin propriul asigurator RCA.


Întrebări frecvente despre RCA

  • Pe ce perioade de timp se poate încheia o asigurare RCA?

Pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz

  • De ce este asigurarea RCA obligatorie?

Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia Asigurarea de Răspundere Civilă Auto RCA. Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

  • Unde este valabilă asigurarea RCA?

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.

  • Despagubirea, in caz de accident auto

În conformitate cu legislația în vigoare, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.

  • Cum se incaseaza despagubirea?

Plata despagubirilor se poate face fie direct catre service-ul auto care ti-a reparat masina, fie asiguratorul iti poate plati o suma de bani, pe care sa o folosesti pentru a achita reparatia.

  • Cum este calculata prima unei polite RCA?

Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.

Descarcă formularul pentru Constatare Amiabila, in caz de accident.